De makers

van de fair trade en biologische avondmaalswijnDe onderneming


Stellar Organics is een bijzondere Zuid Afrikaanse wijnproducent. Begonnen als `blanke` onderneming geldt het nu als een voorbeeld van het nieuwe Zuid-Afrika, met een belangrijk deel van de aandelen in handen van de zwarte medewerkers. Niet voor niets was Stellar Organics één van de eerste wijnproducenten ter wereld die een Fairtrade certificering ontving. De wijn wordt 100% biologisch geproduceerd, dus zonder gebruik te maken van chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Puur natuur dus!De mens

Dit is Marie Malan. Ze overleed in 2010 maar is in zekere zin nog steeds het symbool van waar Stellar Organics voor staat. Ze begon ooit als `hulp` maar klom op tot manager van de wijngaard. Ze was heel trots op de biologische manier waarop de wijngaard werd beheerd: "Chemiese middels en pesen onkruiddoders worden glad niet gebruik nie en elke erdwurm wat jy in die wingered teenkom, is `n rede tot verdere trots". In 2008 plaatste Trouw een interview met haar. Klik hier om het te lezen.

De werknemers voelen zich mede-eigenaar van het bedrijf. En dat zijn ze ook werkelijk: ze bezitten 26% van de wijnmakerij (Stellar Winery) en 50% van een wijngaard. De werknemers hebben hun bezit collectief geregeld via de Stellar Empowerment Trust.

Dankzij de fairtrade premie, konden in de loop der jaren veel sociale projecten voor en door de medewerkers worden gerealiseerd. Voorbeelden zijn: onderwijs voor werknemers en hun kinderen, een gemeenschappelijke biologische moestuin en sportfaciliteiten, waaronder een voetbalveld.


De natuur

De druiven worden op 100% natuurlijke wijze geteeld; er komen geen chemische middelen aan te pas. Zo wordt compost gebruikt in plaats van kunstmest. De jarenlange biologische teeltwijze heeft geleid tot een gezonde bodem en stevige, sterke wijnstokken. 

Éen van de natuurlijk bedreigingen voor de wijnstokken zijn insecten, zoals slakken. Uiteraard worden die niet bestreden met pesticiden. Met een hele ploeg nijvere eenden is dat ook niet nodig...


Meer weten over Stellar Organics?


Bekijk het filmpje op youtube (9 minuten).


Of ga naar de website www.stellarorganics.com.

wineofhope© 2011